Rap video roundup vår/sommar 2012


Det är sommar, och det är då raphits låter som allra bäst. Min semester har inte börjat, men det är dags att ladda för vad som komma skall med godbitarna ur rapvideofloran.Varför inte kickstarta med sommarens, och kanske årets bästa låttitel: ”Rooster in my Rari”. Sexreferenser åsido, det där är en rad ord man bara vill säga om och om igen. Tur då att vi inte behöver göra det, Waka Flocka Flame har gjort det åt oss. Waka Flockas kometkarriär bara fortsätter, han har klart lämnat tiden som hangaround till Gucci Mane bakom sig och kanske kommer han att växa ifrån sin mästare Darth Vader-style. Han och Gucci befinner sig ju också i olika ändar av spektrumet manlig skönhet, minst sagt, vilket kan göra Waka Flocka till en LL Cool J för 10-talet. Om rap nått en slags symfonirocksfas i och med Kanye Wests stråkar, ballerinor och sjuminutersepos med långa pianooutron, är Waka Flocka ren punkrap. Så om du känner för en raplåt som är lika intelligent som Misfits Braineaters, och dessutom har en video med någon som jönsar runt i tuppdräkt, kan du sluta leta nu.

Puh. Efter ”Waka! Flocka!” kan man behöva ta sig an en chill raplåt som ”Hot Shots Part Deux” – årets kanske näst bästa låttitel (jag kan fortfarande minnas skrattkrampen man fick av att se Hot Shots 2 på bio). Action Bronson var med i förra musikvideogenomgången också, men den rödskäggige mannen fortsätter att imponera med sin solida stil. Nu har han börjat samarbeta med Riff Raff, en tokspett som var med på ”From G’s to gents”, ett MTV-program där man skulle göra sofistikerade gentlemän av gatusnubbar. Tänk en hiphopversion av My Fair Lady, utan ”den spanska räven rev en annan räv” men med Fonzworth Bentley (vad hände med honom?). Riff Raff är på sitt eget underliga vis en av de mest underhållande rapparna i gamet just nu, när han verkligen är på hugget. Han säger att han har ”the mindframe and attitude of a young Uncle Scrooge”. Alla som någonsin sett upp till farbror Joakim känner igen sig. Och känn på sviten ”Fools get abused – Hulk Hogan, Ultimate Warrior. Eggs get boiled – Clash of the Titans, Conan the Destroyer”. Jag saknar ord, till skillnad från Riff Raff. Den tredje killen är försumbar och har ett fånigt namn, men videon innehåller en del briljant animation. Om du gillart, kolla även in Riff och Actions första samarbete Bird on a Wire som kanske till och med är strået vassare. Men ärligt talat – kan ni se Action Bronson ”do karate in the water”? Jag är skeptisk.

Nicki Minaj må ha tagit sin image så långt att det mer och mer liknar något slags examensarbete på Konstfack, men vad gör det när hon ändå kan spotta ur sig en banger som det här? För att sticka ut i rapgamet kan man inte vara subtil – minns när Gucci Mane tatuerade in en glasstrut i halva ansiktet. Nu när ”Starships” säkert går varm på Kallbadshuset i Visby och stekarna pumpar armarna till den är det dags att veva ”Beez in the trap” tio gånger och minnas att kvinnan minst sagt kan när hon vill. Även om det, tyvärr, innebär att man måste lyssna på en 2 Chainz-vers exakt tio gånger för mycket. För övrigt: Varje gång jag ser 2 Chainz tänker jag att det är Dave Chapelle utklädd till Lil Jon. Inte lika mycket i den här videon som i den här.

Apropå kvinnor i denna mansdominerade rapvärld, har vi här en ny giv från Kreayshawn och V-Nasty. Kreay har fortfarande bevisbördan på sin sida vad gäller hennes eventuella status som One Hit Wonder, och tyvärr är det här inte låten som kommer att övertyga oss om att hon håller i längden. ”Summertime” kanske kommer att växa lite, men just nu känns den… sådär. Videon har däremot den fantastiska 80-90-talskvalitet som bara VHS kan ge oss, så om inte annat kan man stänga av ljudet och slänga på lite Kate Bush i bakgrunden eller liknande. Kreayshawns album kommer i augusti. Det är en månad efter att Frank Oceans album har släppts om allt går enligt planerna, så man kanske är redo att lyssna på något annat vid det laget. Då får vi se om Kreayshawn har en framtid som rappare eller om hon får gå tillbaka till att vara videoregissör, något hon definitivt har talang för.

Peppen inför Way Out West blev inte direkt mindre när ASAP Rocky släppte ”Goldie”, hans kanske mest hittiga låt hittills (och den enda som är direkt dansant). ASAP blir bara bättre och bättre på att rappa och hans osvikliga känsla för både refränger och beats kan ta honom hur långt som helst. Kanske till presidentposten? Han spelar i alla fall rollen som JFK i videon till Lana Del Reys National Anthem. Värt att kolla in om man klarar av Lanas plutmun och påklistrade David-Lynch-femme-fatale-persona i dryga sju minuter. Det gör inte riktigt jag, men hey, ASAP Rocky som JFK. Bara en sån sak.

Vi avslutar med ett revolutionsanthem från Ab-Soul och Danny Brown. Fina beats, fina raps, och en Patagonia-hoodie. Sommartider!

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: