Social network… igen


Aight, såg om Social Network häromdagen, och kollade in extramaterialet dessutom. Några fun facts om filmen bjuckar jag på här.
Fun Fact 1: Öppningsscenen (Marks dialog med Erica) tog de 99 tagningar av. Betänk då att det är 99 tagningar utan improvisation av dialogen, eftersom den är så rapp och späckad att den inte tillåter det. Rätt crazy. Jesse Eisenberg sade att det var en av få gånger han känt samma typ av tillfredsställelse efter en dag på en film som när han gjort en pjäs, då man ju får spela igenom hela pjäsen i ett stycke. Ofta innebär ju att spela in en film att man tar 50 tagningar av att gå till andra sidan av ett rum och plocka upp ett glas, eller liknande. Det är något många inte tänker på tror jag, att det ofta lär vara ett pisstråkigt jobb att vara skådis, särskilt i stora välproducerade filmer där allt måste se snyggt ut. Kevin Smith, som gjort en massa rätt dialogdrivna filmer och som dessutom är en serietidningsnörd, sade i en intervju att han älskade superhjältefilmer, men aldrig skulle kunna göra en själv – eftersom det innebär att man måste ta 100 tagningar av en grej som sprängs. Även om det kan kännas absurt att skådespelare får miljonbelopp för storfilmer är det på ett sätt begripligt – inte bara för att deras namn drar folk, utan för att man betalar någon som ägnat sitt liv åt skådespeleri för att göra ett rätt trist jobb, egentligen. Värt att tänka på.
Fun Fact 2: Tvillingarna Winklevoss (fantastiskt namn) spelas av en och en halv person. De hittade två killar som var väldigt lika varandra, men hade inte bestämt sig för om de skulle vara enäggs- eller tvåäggstvillingar, så båda killarna fick lära sig alla repliker till bägge rollerna. Till slut bestämde de sig för att sätta den ena killens ansikte på den andras kropp, och så fick han spela båda rollerna (ansiktsmässigt, inte kroppsmässigt). Jag måste säga att jag är imponerad – jag tänkte aldrig att tvillingarna nog spelades av samma person. Tekniken har kommit en lång väg sedan Michael Keaton/Andy McDowell-tiden.

Annonser
Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: