What we’re gonna do right here is go back…


Redan de gamla lärde grekerna att tvista om vilken låt som egentligen ligger till grund för hiphopklassikernas hiphopklassiker – ”The Message”. Krediterad till Grandmaster Flash & The Furious Five trots att Grandmaster Flash inte alls var med om att göra låten – men vafan, killen uppfann i princip hiphop-DJ:andet och har inte blivit hälften så rik som Swedish Douchebag Mafia på kuppen så vi kan väl ge honom lite extracredit i det här fallet ändå.
Det här var på den tiden då det bara fanns en enda sampler i hela världen, den var stor som ett hus, tillverkad av adamantium och ägdes av Jean-Michel Jarre. När någon, Melle Mel i det här fallet, skulle rappa över en bakgrund fick man låta musiker ”kopiera” en låt istället för att sampla. Tekniken fanns helt enkelt inte där under första hälften av åttiotalet, förutom i en viss fransmans studio, belägen i en pyramid täckt av guld.
När det gäller Sugar Hill Gangs ”Rappers delight”, också klassisk så det förslår, är det inget snack om vad förlagan är – Chics ”Good Times” rakt av. Men vilken låt bygger egentligen The Message på? Den bästa gissningen jag hört är någon av de två låtarna nedan, som båda delar samma überfunkiga basgång. Som för övrigt samplades av Latyrx i ”Lady don’t tek no” – många år senare, när tekniken kommit ikapp, och till slut sprungit ifrån, Jean-Michel Jarre. Jarres aska cirkulerar numera jorden i en raket gjord av en enda stor diamant. Vila i frid, Jean-Michel.

(-”Whatcha doin there?” – ”SMURFIN! Betcha y’all can’t smurf!” Briljant.)

(Ett tips:om du misstänker att din tjej är otrogen, kan en subtil hint vara att låta ”Betcha got a dude on the side” här ovan gå på repeat när hon kommer hem från jobbet. Värt att pröva.)

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: