Jag är hellre lycklig nu… eller?


Daniel Kahneman: ”The riddle of experience vs memory”
Dags att slänga upp ännu en Ted.com-föreläsning, och en väldigt intressant sådan. Det här är precis min kopp te. Föreläser gör Daniel Kahneman, som inte bara ser ut som en lite fylligare Larry David, utan dessutom är en av världens mest inflytelserika psykologer (nu levande, i alla fall). Tillsammans med Amos Tversky forskade Kahneman på människors ofta irrationella beslutsfattande och de ”genvägar” vår tankeapparat tar för att snabbt skapa sig en (bristfällig) bild av läget. Den här forskningen fick stort genomslag hos ekonomer (som ofta antagit att människor är rationella – att de till exempel alltid vill minimera risken för förlust och öka risken för vinst – så är inte riktigt fallet). Så stort genomslag att Kahneman och den då bortgånge Tversky fick dela på Nobelpriset i ekonomi 2002, för övrigt samma år som jag började läsa psykologi. Ja, det var åtta år sedan…
På Ted.com pratar Kahneman om lyckoforskning, något han intresserat sig allt mer för på sistone. Föreläsningen handlar om att vi förenklat kan sägas ha ett ”upplevande” själv, som upplever världen här och nu, och ett ”beskrivande” själv, som skapar en historia av en upplevelse när den minns den i efterhand. Det kan alltså vara vettigt att skilja på välbefinnande (hur bra man mår i stunden) och livstillfredsställelse (hur man ser på historien om sitt liv, hur man mår när man funderar över det) när man funderar över vad lycka är.
Ett roligt exempel som träffar en rätt i hjärtat så här års i Sverige är exemplet om att flytta till Kalifornien. Om man mäter en persons välbefinnande före och efter att den flyttat till Kalifornien från ett ställe med trist klimat (typ Ohio), har välbefinnandet sannolikt inte ökat. Däremot har livstillfredsställelsen ökat – när vi frågar personen om hur nöjd den är med livet kommer den på vilket bra beslut det var att flytta till Kalifornien. Detta och mer i Kahnemans föreläsning. Ett längre samtal med mannen finns här, om du är sugen på överkursen. Eller bara vill höra hans väldigt behagliga röst i en timme till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: