Play the game of life

Ett bra lästips om hur världens framtid hänger samman med det massiva intresset för onlinespel hittade jag på Psykologifabriken, läs och bli en smula rikare som människa:
00-talet var sociala medier, 10-talet handlar om spelmekanik
Jag länkar till de två Ted.com-föreläsningarna som jag hittade via artikeln också, dels den här, där Seth Priebatsch pratar om hur världen kan lära sig av spelvärlden, snärtigt som fan på bara tolv minuter:


Seth Priebatsch – ”The game layer on top of the world”
Priebatsch tar upp att mycket i livet använder spelmekanik, på ett ganska ogenomtänkt sätt – skolan är ett exempel. Man kan ”levla upp” från ett VG till ett MVG, men man kan också levla ner. Och hur ser motivationssystemen ut – vad gäller feedback, mening och sociala nätverk, till exempel? Inte undra på att det är så mycket roligare att spela än att sitta i skolan – jag har alltid varit en skötsam elev men jag kan ändå minnas att jag och en kompis skolkade för att spela Kid Icarus back in the day.
Vill du blicka framåt och fundera över hur vi kan använda den massiva arbetsinsats världens spelare dag efter dag, vecka efter vecka lägger ned på att spela? Då bör du kolla in den här fantastiska 20-minutersföreläsningen:

Jane McGonigal – ”Gaming can make a better world”
McGonigal tar upp den där känslan alla gamers någon gång haft – att det är lättare att lyckas i en virtuell värld än i den riktiga. Men varför är det så – och ännu hellre, vad kan vi göra av det? Hur vi använder erfarenheter från spelande för att skapa motivation är helt klart ett framtidsämne. Som jag läste i en bra bok: Förr i tiden fick barnen skäll när de låg och läste i stället för att hjälpa till med arbetet på gården. De blev förlästa eller klena, ansåg man. Då anade man inte att läsandet var det perfekta sättet att förbereda sig på det informationssamhälle som snart skulle växa fram. Kanske är det likadant med spel, oavsett vad många av dagens (och gårdagens) föräldrar trott? Vilka blir framtidens forskare, chefer, företagsledare? Vilka blir framtidens vinnare?
Billy Mitchell
(Något är konstigt med hur Ted.com-klipp embeddas i WordPress – men du kan klicka på länkarna till föreläsningarna om det ser konstigt ut…)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: