Den övre medelklassens diskreta charm


Det här är fantastiskt, och jag kan inte ta credden för att ha upptäckt detta – äran går till Annamaria. En artikel om Den Perfekta Vindsvåningen i Vasastan – med ett språk som svämmar över av pretentioner, och beskrivningar av pretentiösa företeelser:
Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva
Det kan vara den vassaste ironi som någonsin fästs på tidningspapper. Eller är det det? Sara Trus, som skrivit artikeln, verkar bara ha ett sådant språk. Det kan förstås vara så att hon är en pseudonym för någon annan DN-journalist (eller flera stycken). Smaka på den här artikeln:
Djupt in i samernas rike
”Efter en stunds vila är det dags för middag. Ripbrösten smälter i munnen på stolta, nytvagade jägare. Lierar sig med potatis- och palsternacksterrinen och det ekologiska rödvinet. Lakkan, hjortronlikören, smakar lika bra som i går. Det är märkbart tystare kring bordet i kväll. Det är mycket att smälta, både vad gäller upplevelser och i matväg.”
Jag är lika förvirrad som ni. Kan man skriva så här utan att vara ironisk? Answers on a postcard please.

Annonser
Taggad

2 thoughts on “Den övre medelklassens diskreta charm

 1. Fredrika skriver:

  Hahaaaaa, jag fick precis artikeln skickad till mig av en kollega, med en advokatbyrå-parodi som kanske inte är jättekul, men iaf lite (eller kanske bara för jurister). Oavsett är det kul att det reagerats lika på reportaget i olika grupperingar.

  ”DN Bostad har satt en ny standard för inredningsreportage, http://www.dn.se/bostad/vindsvaningar-har-blivit-ett-satt-att-leva-1.1185309 , byrån vill ju inte vara sämre och kommer försöka hänga med och göra trevliga reportage från olika medarbetare. Först ut är Johan Häger, med den här pilotartikeln som skickas ut mejlledes:

  Advokatkontor har blivit ett sätt att leva

  Johan Häger har just kompletterat sitt andra tjänsterum på advokatbyrån. Johan letade rådvill ett tag efter sitt kontor
  på byrån efter flytten. Han ville främst hitta ett med goda avlastningsytor.

  Johan Häger vänder vant de spröda avtalssidorna i en gammal closing binder. Fullmakter, en del index och inte minst pantbrevets dekorativa blad lierar sig med några gamla grogglas och en avslängd slips. Varma vätskor från flaskor och burkar med besynnerligt innehåll får fullborda verket.
  – Jag lagrar mycket information sedan tidigare, men under varje ärende snappar man upp nya grejor. De här låneavtalen ”signade” vi i Peking förra veckan, säger Johan och korkar upp en flaska Tippex, tillverkad på Semillondruvan. Enligt den sydafrikanske advokat som sålde honom flaskan så är den magisk och kan göra underverk i vid avtalsändringar.

  Sekretesslådan suger effektivt upp alla makulerade utkast, för att sedan sprida värme till omgivningarna genom Värtaverkets skorsten.
  – På originalritningarna såg skrivbordet mycket större. Men det var tydligen så att man bara fick det större skrivbordet om man redan är delägare, säger Johan och blickar ut över sina 1,2 kvadratmeter avlastningsyta.
  Johan har själv varit med och ritat alla spännande skisser över transaktioner som ibland kan återfinnas på hans anslagstavla och väggar. Precis som det var på förra kontoret.
  – Jag visste precis vad jag ville ha den här gången. Ordenlig golvyta med snurrstol och dator centralt placerade, många akthögar och fönster i rakt norrläge. Men det tog nästan två år att få till den perfekta känslan i objektet, berättar Johan.
  I samband med flytten upptäcktes en outnyttjad garderob på rummet. Trots att det redan fanns rockhängare på våningen, valde Johan att inrätta en ”himmelsk” garderob med tre generösa galgar och en galvaniserad krok. Precis som på toaletterna finns här en inbyggd spegel.
  Ytterligare en bonus blev möjligheten att hämta kaffe i den miljövänliga kaffeapparaten, belägen på en del av en våningen med lite sviktande golv och två vitlackerade diskmaskiner. Här, precis som byrån i sin helhet, är det mest Johan som håller till, just här dock för att tillreda kaffe.
  Efter sina tjugofem effektiva år på byrån har Johan utvecklat en i det närmaste sömnfri tillvaro; Johan är därför lite orolig inför hälsosamtalet.
  – Jag har försökt lära mig att inte stressa fram genom arbetet, men det är svårt. Det är till exempel först nu på senare tid som jag väntat till efter en helg med att besvara mejl. Det kändes dock som betong i huvudet och gjorde mig rädd, säger Johan.
  Den fasta inredningen är diskret men sofistikerad. Datorn är från HP och möbelpjäserna består av snabblekande valnöt. Till andra exklusiviteter hör termostat utan temperatursensor och en elektriskt styrd lampa. Genom en stor klarglasruta exponeras Johan mot det övriga våningsplanet.
  Sina många timmar till trots lyser tröttheten med sin frånvaro. En utvald samling minnen har fått sin plats på hyllan. Här tronar en vacker röd pärm och det bevingade lejonet Simba, som enligt advokatbyrån kan förlänas särskilt duktiga medarbetare. Enligt feng shui ska den lilla figuren bringa rikedom och skydda mot ondska.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: