Topp 20 musikvideos – #7 – Prodigy, ”Mac 10 Handle” (2006)


Illegal business fortsätter i Amerika. Och intresset från allmänheten fortsätter att vara stort – även här i Sverige. I populärkulturen skildras den kriminella livsstilens upp- och nedgångar i mästerliga tv-serier som Sopranos och The Wire, och klassiska filmer som Gudfadern och Scarface. Av någon anledning är det dock sällan samma människor som skriver hyllningskrönikor till James Gandolfinis duster med sin terapeut som prisar tung gangstarap. Lite konstigt egentligen. Varför ska man läsa Snabba Cash när man kan lyssna på Kartellen, egentligen?
Med låg budget och hög närvaro skildras svettig paranoia med vapnet i hand av Prodigy, i såväl låten som videon till hans mästerliga ”Mac 10 Handle”. Prodigy skrev några av de absolut mest eleganta rapverserna någonsin i tjugoårsåldern, när Mobb Deep släppte The Infamous, vars mästerverksstatus är svår att förneka. På låtar som Survival of the fittest och überklassikern Shook Ones II hade han verkligen slipat sin krigspoesi till skalpellskarp precision. På senare år har han – märkt av sin livsstil – gått tillbaka till en enkel och ganska sluddrig, men jävligt effektiv stil. Inte lika mycket snygga formuleringar kanske – men det är svårt att förneka textrader som ”In interrogation rooms, high on crack – I got nothing for ya, talk to my lawyer”. Att Prodigy använder formuleringen ”High on drugs” i refrängen till Mac 10 Handle är också lite roligt.
Hög på knark, liksom. ”Vad är du hög på? – Knark!”
Skräckfilmsmasker, kuddar som sprutar blod, hallucinationer, knivar genom speglar, svett, tända ljus – videon till Mac 10 Handle ser ut som en djävulsdyrkares hemmafest som spårat ut. Vissa inslag kanske blir ofrivilligt komiska, men jag njuter i fulla drag. Jag såg Prodigy framföra Mobb Deep-klassiker på scen i New York häromåret. P:ets vänner tornade upp sig som fyrtorn omkring honom. Han må vara kort i rocken, men nu och för alltid, STOR I ORDEN.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: