Topp 20 musikvideos – #8 – Big Moe, ”Purple Stuff” (2002)


För ett tag sedan pratade jag med en kompis, snart läkare, om morfin. Han sade att ibland när patienter fått morfin blir de så höga och tillfredsställda med allt att man måste påminna dem om att andas. De handlar alltså inte om att musklerna inte fungerar – de KAN andas, de är bara så nöjda med läget att de inte har någon inre motivation att göra någonting, inte ens dra in syre i lungorna. Ganska läskigt. Lite lycka är en farlig grej, utan tvekan.
Jag har tidigare nämnt Houstons rapscen och att många låtar handlar om att dricka sizzurp, hostmedicin med kodein och promethazine (heter det så på svenska?) här. Trots att drogen misstänks åtminstone delvis ha orsakat flera Houstonlegenders död, fortsatte sizzurp hyllas i låtar. Houstons utan tvekan viktigaste DJ, DJ Screw, dog ung av en hjärtattack och var ett stort fan av sizzurp, även om många menar att det var hans fanatiska arbetstakt som tog livet av honom. Med ett tjugotal album och uppemot 250 ”Screw tapes” under bältet är det svårt att se hur han någonsin kan ha tagit semester.
Häromåret förlorade Houston en av sina största legender, UGK:s Pimp C, och den officiella dödsorsaken var kombinationen sizzurp och sömnapné (en åkomma som innebär andningssvårigheter när man sover, vilket kan bli livsfarligt om man tar morfinpreparat, se ovan).
Så visst kan det kännas lite oansvarigt att jamma på Big Moes ”Purple Stuff”, en ogenerad hyllning till sizzurp. Men en bra låt är en bra låt, och ”Purple Stuff”, en funkdänga som föregick och överträffade sena Outkastlåtar som ”Bowtie” med samma typ av sväng, är definitivt en bra låt. Och videon sen, vilken video. Den är kraftigt inspirerad av ”Charlie and the Chocolate Factory”, inte då Tim Burtons rätt värdelösa nyversion, utan 70-talsversionen där oompaloompierna hade grönt hår och orange hud. Jag menar, kolla på det här och fråga dig om Tim Burtons dataeffekttrams kan steppa till det:

Skulle inte tro det. Fler än Big Moe har inspirerats. Se till exempel klippet nedan från Jackass, där Wee Man skejtar Oompa Loompa-style:

Eller för den delen Backwudz video (och låt) I don’t like the look of it. Även om You’re gonna love me är dängan jag återvänder till oftast, om vi nu ska snacka Backwudz.
I vilket fall, Big Moe var en stor röst och en stor man som gick ur tiden för tre år sedan, endast trettiotre år gammal. Enligt hans wikipediasida kan rekreationsbruk av kodein ha varit en bidragande orsak till hans död. Vila i frid Big Moe.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: