Topp 20 musikvideos – #9 – Jurassic 5, ”Concrete Schoolyard” (1999)


I går såg jag Up in the air, den senaste filmen av Jason Reitman. Han är son till Ivan Reitman som gjort många filmer som förgyllt min barndom, däribland Ghostbusters och Twins. Sonen Jason kan nu ståta med att ha regisserat tre filmer i rad som alla är bra – Thank you for smoking, Juno och så Up in the air.
Jason Reitmans senaste två filmer utmärker sig även på ytterligare ett sätt – Cut Chemist, som fram till för några år sedan var med i Jurassic 5, är med i dem båda. I Juno spelar han en kemilärare (oj vad de var nöjda när de kom på den – Cut CHEMIST liksom) medan han i Up in the air spelar sig själv, en DJ på en företagsfest som backar upp en inte längre särskilt ung Young MC. Den senare är inte så känd i Sverige, men spelar du hans Bust a move för ett amerikanskt dansgolv är det typ som att spela ”Sommartider” och ”Ooa hela natten” samtidigt för en svenssonpublik – de går bananer!
En lång ursäkt för att få poasta en Jurassic 5-video kan tyckas, men varför inte. Den här låten, och videon, tar mig tillbaka till gymnasiet och den tiden då man tålmodigt fick vänta på att få se sin favoritvideo på MTV eller ZTV och det var som minijulafton när det väl hände. Videon till Concrete Schoolyard är inte särskilt avancerad, men ibland är enkelhet bäst – dröm dig bort till en solig eftermiddag i Los Angeles med lite glada kids som leker med sjutumssinglar och dagen blir genast lite bättre. Låten samplar den mäktiga Gettin’ Nasty, som vi kan tacka Ike Turner för. Det första folk tänker på när de hör hans namn är kvinnomisshandel, vilket måste kännas lite orättvist (detsamma gäller inte direkt Miles Davis eller John Lennon, eller hur?). Kazooslingan i J5-låten är snodd från Grandmaster Flash & The Furious Fives ”Freedom”, som tyvärr inte finns på youtube, men lita på att jag lyssnar på vinylen nu och den låter finemang. Nu känner jag att kan gå på Talib Kweli med nivåerna rätt inställda.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: