Being good for goodness sakeDagens DN På Stan innehöll en krönika av the man, the myth, the Strage som helt klart bör läsas, föreslagsvis här.
Strages krönika handlar om hur att så många av dagens serier har antihjältar som huvudpersoner (tänk McNulty i the Wire eller Hank Moody i Californication) och att det börjar bli ett lika klyschigt grepp som de supergoda McGyver-hjältar som dominerade dumburken desförinnan. Bilden av den ideala mannen (som ju fortfarande ofta förmedlas tv-serier och film, som ännu så ofta har män som protagonister) kanske tar ett steg framåt, två steg tillbaka.
Strage tar upp Agent Cooper i Twin Peaks som ett exempel på en väldigt god hjälte som faktiskt fungerar. Han är en karaktär som verkar tilltala nästan alla som ser serien – så fort han dyker upp någon halvtimme in i det episka pilotavsnittet sprider sig ett leende på alla i rummet (kolla Twin Peaks bör göras i grupp, gärna under sektliknande former). Jag har också hört flera tjejer prata om honom som någon slags drömman, vilket innebär att vi män (oavsett vad Neil Strauss än skriver) tydligen inte behöver bete oss svinigt för att få tjejer. Där ser man.

Sannolikt gjöt David Lynch ned en rejäl portion av sig själv i karaktären Agent Cooper. Lynch pratar ogärna om sina filmer och deras betydelse med journalister men gärna passionerat om värdet av transcendental meditation. Han har själv beskrivit livet för någon som regelbundet ägnar sig åt detta som att det känns som att varje dag vakna upp på en lördag med perfekt sommarväder. Låter intressant, eller hur?
Jag tycker också att det är intressant att David Lynch omfamnas av så många svårmodiga konstmänniskor, som absolut inte delar Lynchs myspysiga inställning till livet. Om man ser intervjuer eller samtal med Lynch, till exempel extramaterialet i Twin Peaks-guldboxen där Lynch samtalar med några av skådespelarna i serien, ser man hur skön han verkar vara att hänga med. Anala kvalitetsfilmsfanatiker däremot, sådana som gnäller på Avatar för att den använder sig av det gamla greppet Deus Ex Machina, får ju faktiskt inte någon att må bättre.

I år såg jag en serie som, i alla fall i början, mer än någon annan serie påminde mig om Twin Peaks. Många skulle nog inte hålla med mig, men ändå. Serien är en animeserie som heter Death Note och den är helt briljant. En intressant sak med Twin Peaks är just hur den balanserar jordnära polisutredning med övernaturliga skeenden, något Death Note faktiskt klarar ännu bättre. Death Note är dock ingen såpa fylld av kufiga karaktärer, utan är centrerad kring en maktkamp mellan två briljanta personer som ständigt försöker överlista varandra. Rafflande är bara förnamnet. Om du kan, se den. Och har du inte sett Twin Peaks än får du fan ta och göra det, även om du inte kan.
Några sista ord från David Lynch – det är fascinerande att höra honom prata om transcendental meditation, tycker jag. Han är så översvallande positiv som bara en lycklig amerikan kan vara, och det behöver vi ibland när det är vinter i Sverige. Det finns en massa klipp på nätet där Lynch pratar om mediation, nedan är ett som jag rekommenderar.

Annonser

3 thoughts on “Being good for goodness sake

 1. Amanda skriver:

  ”Han är så översvallande positiv som bara en lycklig amerikan kan vara” LMAO
  och det där med deus ex machina har jag inte fattat, menar de anala att det är överförandet av honom till en annan kropp som löses på så sätt?

 2. dogmatik skriver:

  Just precis, det är en av de grejer jag läst av folk som klagar på Avatar. De hade ju målat in sig i ett hörn ganska rejält om den grejen inte gått att lösa på något sätt, och lösningen var ju inte superrealistisk kanske, även om man går med på de orealistiska premisserna. Men va fan. Avatar ska kännas, inte tänkas!

 3. Amanda skriver:

  Ja, om man godtar tanken att allt är ett och samma så spelar det ju ingen roll!
  Jag o Zelal kommer nog o dansar på oasia imorn, play us some 90s will ya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: