Smal kunskap om populärkultur – orsaken till, och lösningen på, alla livets problem


Det är ett tveeggat svärd, det här med att vara mer intresserad av populärkultur än genomsnittsindividen i Sverige 2009. Problemet med det är förstås att man blir svårimponerad, blasé och, i värsta fall, en bitter idiot som bara klagar över att Sverige är litet och simpelt. Och givetvis, anklagad för att göra sig obekväm med flit. Det fina är förstås att man aldrig behöver oroa sig att man inte vet hur man ska få tag i något nytt som man tycker om i fråga om musik, film eller liknande, eftersom åratal av namedroppande (och lyssnande till andras namedroppande) har skapat en mental databas som förgrenar sig in i oändligheten.
På det sena nittiotalet/tidiga nollnolltalet var det kretsen kring tidningarna Pop och Bibel som för många av oss förknippade de superkunniga svenska storstadskännarna i allt. Medlemmarna i Den Inre Cirkeln har vandrat lite olika vägar sedan dess – Andres Lokko rekommenderade i gårdagens SVD ett band som ”lyckas skapa melodiöst oväsen i det tidigare outforskade området mellan Amerie och Japandroids”. För obskyrt för mig – och dig? Nåväl, han gör ju fortfarande sin grej, men jag förstår att han inte skriver krönikör i SVDs fredagsbilaga längre. När man läser en Lokkotext av i dag är det lätt att undra – vem är det här till för, egentligen? Man kan ju faktiskt skaffa en blogg om man bara vill skriva för att tillfredsställa sig själv (ahem).

Fredrik Strage å andra sidan (en av mina absolut största inspirationskällor som snorig gymnasiestudent på sam/journalistikprogrammet – hans intervju med Sonic Youth i Pop 1998 var the muthafuckin’ truth!) har blivit någon slags kreddig folkfavorit, och väl förtjänt av äran. Han har precis gett ut en bok med samlade texter som jag kan tänka mig blir en julklappsfavorit för min generations bildade medelklass. Dessutom lyckas han skriva krönikor som handlar om att hata folkliga grejer utan att låta för bitter – som den här.
Detta hindrar dock inte att tiden skoningslöst har devalverat det här med nördig populärkulturell kunskap, dels genom internets tillgängliggörande av allt, men också av ett slags (förmodligen sunt) raderande av gränser och utjämnande av hierarkier. En kompis berättade om sitt gamla lärarjobb, där han blev förvånad över att kidsen lyssnade på såväl Basshunter som Basutbudet utan att egentligen göra någon skillnad på dem. De kommer ju från samma ställe – deras polares mobiltelefons bluetoothsändare, och en bra låt är ju som bekant en bra låt. Lyckligtvis för oss seglivade nördar som fortfarande minns svunna tider och lever efter döda ideal, finns de där särskilda glädjeämnena kvar om man vet var man ska leta.

Serien Stockholmsnatt är ett typexempel på ett fenomen som belönar all den där nördkunskapen man har, med referenshumor smalare än den tänkta målgruppen för Public Images ”Flowers of Romance”. Ta den i skrivande stund senast publicerade Stockholmsnatt, som du återfinner här. Att en serie om ”Kraut-Idol” har skapats är fantastiskt i sig, men att den dessutom återfinns i en av vårt lands ledande dagstidningars fredagskulturbilaga är fan ett smärre mirakel. I ett land på NIO MILJONER. Hur många av de nio miljonerna garvar åt en serie om ”Kraut-Idol”? Vem vet. Allt jag vet är att det känns svårt att klaga på ett så litet land som kom kommit så långt vad gäller Nördens Rättigheter, även i en tid av global oro och postmodernt gränsutsuddande. Det finns länder som är större än Sverige där alla tidningar är som våra lokaltidningar. De riktigt små alltså. Och de var det på det sena nittiotalet också.
Tänk på det, så får du lite perspektiv. /Matte

Annonser
Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: