#19 Pharcyde – ”Drop” (1995)


Knappt har man fått snabbare internet förrän det slutar fungera helt. Ett steg framåt, två steg tillbaka. Och när vi ändå pratar om att gå framlänges och baklänges, kan vi väl lika gärna kolla in den klassiska videon till Pharcydes ”Drop”. Gjord av Spike Jonze, vars filmatisering av ”Till vildingarnas land” jag förhoppningsvis inte behöver vänta mycket längre på. Han ligger bakom många klassiska videos, vilket jag skrivit om tidigare här.
En väldigt enkel idé – att spela filmen baklänges och göra grejer som ser coola ut baklänges, typ falla omkull och hälla vatten på sig – men det räcker och blir över. Den här videon har stil, finess och personlighet. Den påminner en också om en tid då hiphoppare och skejtare tillhörde samma ”alternativkultur”. Intressant nog verkar inte skejtarna kunna släppa taget om nittiotalshiphopen – det är inte många låtar på ett Tony Hawk-spel som låter nya, till exempel. Pharcyde är i alla fall nittiotalsrap som vi vill minnas den.
En parentes till – Patrik Arve, rundlagd vokalist i Teddybears och videoregissör med jämna mellanrum, snodde videoidén totalt till Bob Hunds ”Istället för musik förvirring” – se själv. Jag såg i och för sig en intervju där han sade att han inte sett Pharcyde-videon innan. Jag undrar det, jag.

Annonser
Taggad ,

5 thoughts on “#19 Pharcyde – ”Drop” (1995)

 1. DJ Lo-kut skriver:

  sett den här då?

  Michel Gondrys ännu mer avancerade version av typ samma idé. Inte så bra musik dock kanske…

 2. dogmatik skriver:

  Cool video – den där kommer det nog ta ett par genomtittningar innan man riktigt greppar… Roligt att det nästan alltid är antingen Spike Jonze eller Michel Gondry som ligger bakom de roligaste videosarna…

 3. DJ Lo-kut skriver:

  det feta är ju att den är ett palindrom!

 4. Knaetchen skriver:

  Måst säga att jag gillar Pharcydes video bättre eftersom de ändå försöker få det att se ut som att de rör sig framåt hela tiden, inklusive the vocals. Gillar den svarta katten dock…

 5. […] riktigt skön. Shad är från Kanada och oavsett vad de säger i videon har han nog hört talas om The Pharcyde […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: