Välproducerad (och välhängd) tv åt folket


Eftersom jag tillhör den promille av befolkningen som inte fastnat för True Blood (jag saknar förmodligen en kromosom eller en gen eller nåt) får jag hitta annat att lägga min värdefulla tv-serietid på. Lyckligtvis har jag precis fått en ny favoritserie, HBOs nyligen uppstartade Hung. Ja, titeln syftar på huvudpersonen Ray Dreckers lem – Ray är en gymnastiklärare som får ekonomiska bekymmer och kommer på den lysande idén att bli sexsäljare för att dryga ut hushållskassan. Konceptet liknar alltså Weeds, men med en man i huvudrollen och sex i stället för gräs. Rays ”hallick” är en misslyckad poet vid namn Tanya Skagle, som är en helt fantastisk karaktär – man kan verkligen se henne sitta på någon bar i något amerikanskt bohem-hangout som Williamsburg, och kasta uddlös kritik på det amerikanska mainstreamsamhället. Mitt hjärta slår tre extra slag varje gång hon dyker upp i rutan.

Huvudpersonen Ray är en typisk amerikansk arbetarklasshjälte, som hade en lovande karriär som ung atlet innan han drabbades av en skada – har vi sett det förut?

Eh, ja, det har vi. Men kontrasten mellan honom och Tanya fungerar så otroligt bra. De träffas på en kurs där de ska lära sig bli entreprenörer – Tanyas affärsidé är ”Lyric Bread”, bröd med poesi i. Ray är lite gruff och macho och kombinationen blir solid.
Hung väjer för djupare funderingar kring sexsäljare, könsroller och feminism – istället är den (hittills) mer av en ren situationskomedi. Inte utan känslomässigt djup, absolut inte – men det är svårt att tänka sig en så lättsam serie med en kvinnlig sexsäljare i huvudrollen. Hur otroligt olika vi ser på manlig och kvinnlig sexualitet och hur vi bör förhålla oss till köpandet och säljandet av sexuella tjänster är alltså frågor man får fundera över på egen hand. Tilläggas bör dock att serien förmedlar en ganska rå och förhållandevis ärlig bild av sex – det är inte för Hollywoodifierat utan känns rätt genuint. Ska man kasta sten på något, ska man nog kasta på ganska mycket annat innan Hung bör hamna i skottlinjen.
Hung är inne på sin första säsong och det har i skrivande stund kommit åtta avsnitt. Den går inte på tv i Sverige än men det bör inte hindra dig (hint, hint) från att kolla upp den. Om du behöver övertygas ytterligare har jag ett slutgiltigt argument:

Kenny Bania är med!

Annonser
Taggad ,

One thought on “Välproducerad (och välhängd) tv åt folket

  1. Marie skriver:

    Mathias, det heter oftast att man har en kromosom extra. Fast jag har iofs inte heller fastnat för True Blood.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: