Dammet blåser fram och dammet blåser tillbaka


Jag har slukat musikdokumentärer på sistone. Här är en bra en, berättad av den engelska monstermusikjournalisten John Peel (Rest in Power). Ämnet för dagen är Captain Beefheart, en av den amerikanska musikens sanna excentriker med en helt unik röst och musikalisk vision. Kaptenens magnum opus, dubbelalbumet Trout Mask Replica från 1969 innehåller musik som inte lämnar någon oberörd.

Matt Groening, som skapat The Simpsons, är en av de intervjuade som pratar om skivan och han säger själv att hans först tyckte att Trout Mask Replica bara lät som oljud av ett band som inte ens brydde sig. Som vi får höra i dokumentären är sanningen raka motsatsen – EN gång i veckan fick EN bandmedlem lämna huset hela bandet bodde i för att köpa mat åt gänget. All övrig tid repade, åt och sov de skivan. Nu är den Matt Groenings favoritalbum, och (kanske) mitt. Den är däruppe med Pet Sounds, Enter the Wu-Tang och de andra i den absoluta toppen i alla fall.
Kapten Biffhjärta bytte mikrofonen mot måleriet för gott i början av åttiotalet. Det är svårt att ”sälja in” hans musik till en otålig bloggläsare med en låt. Trout Mask Replica behöver nog mellan en dag och en månad för att sjunka in, och det är verkligen ett ALBUM som måste lyssnas på i sin helhet för att den fulla gestalten ska uppenbara sig. Safe as Milk, det första Beefheart-albumet, är också otroligt bra och innehåller mer hitvänligt material, som dängan Abba Zabba:

Om du är rejält musikintresserad kommer du nog att hitta fram till Beefheart någon gång. Låt det ta tio eller tjugo år om det behövs. Knepig musik tar tid, och ärligt talat – vem har bråttom? Inte jag i alla fall. /Matte

Annonser
Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: