Droger! Upphovsrätt! Gamla rapvideos!

knowledge
Knowledge, wisdom, understanding is the key to wealth, som snustorre nittiotalsrapparen Jeru the Damaja en gång sade. Oftast brukar jag hoppa runt i bloggdjungeln på jakt efter snabb underhållning, och min blogg är skriven i den andan. Nu tänkte jag dock smacka er över huvudet med två intressanta artiklar om två ämnen som diskuteras nästan lika mycket som huruvida man ska rappa med Autotune på rösten eller ej.

Först, dagens DN Debatt-artikel som är grymt intressant. Ekonomen Magnus Wiberg som nu är gästforskare vid Harvard university argumenterar för att vi inte behöver någon upphovsrätt över huvud taget.
”Fildelning kan vara bra för samhällsekonomin”

Därefter, en lite äldre artikel från The Economist som argumenterar för att USA bör legalisera alla droger, främst på grund av kaoset som drogkriget orsaker i exempelvis Mexico, Colombia och Afghanistan.
Failed states and failed policies: How to stop the drug wars (Tack till Joel för tipset!)

De här artiklarna bör naturligtvis läsas kritiskt, men det intressanta är att båda har väldigt annorlunda infallsvinklar på ämnen som debatteras flitigt. De flippar scriptet, skulle man kunna säga, och ifrågasätter saker som tas för givet när de respektive områdena diskuteras. USA lär inte legalisera droger (på länge) och upphovsrätten lär fortsätta finnas (länge till). Detta gör dock inte artiklarna mindre intressanta, som tankeexperiment.

När Jeru the Damaja väl dykt upp i ens huvud är det svårt att få ut honom. Så va fan:

Jeru var så seriös att han ofta blev ofrivilligt komisk. Få andra rappare skulle säga ”If you’re feeling lucky duck then press your luck” – och låta helt allvarliga när de säger det! LOL ROFL! /Matte

Annonser
Taggad , ,

2 thoughts on “Droger! Upphovsrätt! Gamla rapvideos!

  1. Björn skriver:

    Grymt nöjd med bloggen, extremt bra läsning! På samma tema som drogartikeln du länkar till finns den här, av Sveriges självutnämnde jvvf-konung Edenborg: http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/04/portugals-avkriminalisering-av-droger-en-dundrande-succe

  2. dogmatik skriver:

    Tack för tipset, och berömmet Björn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: