Att Autotuna eller inte Autotuna, det är frågan

jay-z_kanye-west

Okej, detta har hänt.

Ett program som heter Autotune uppfanns. Det är till för att justera felsjungna toner på inspelningar. Tricket är att om man ställer in programmet för ”hårt” låter den inspelade rösten artificiell och robotaktig. Detta användes först på Chers monsterhit Believe. Min hatlåt när den kom för elva år sedan. Damn den sög. Nåväl.
Gradvis blev Autotune-trenden större och större. T-Pain är givetvis en okrönt kung av tekniken. Fördelen med Autotune är att man inte behöver kunna sjunga för att kunna sjunga. Lil’ Wayne gjorde det på Lollipop. Det hela gick så långt att Kanye West släppte ett helt album där han gick från att rappa till att huvudsakligen sjunga med hjälp av Autotune, 808s and heartbreak.
Som vanligt när en trend nästan helt dominerar ett musikklimat (de senaste årens R & B-hits har varit en enda Autotune-fest) börjar folk tycka att det hela blir uttjatat. Dessutom blir tjafset sammankopplat till den klassiska diskussionen om ”klubbhits” versus ”äkta hiphop”. Inget nytt där.
Så vad händer? Jay-Z, släpper låten Death of Autotune, som i och för sig är ganska ospecifik (han nämner inga namn) men som ändå orsakar lite ringar på vattenytan och rufsar till en del fjädrar. Till saken hör att låten är utmärkt, stenhård hiphop av den typen en gammal räv som Jiggaman gör bäst. Låten premiärspelas under buller och bång på New York-kanalen Hot 97 och alla som är lite äldre och minns hur hiphop brukade låta går bananer.
diddy-still-cool
Det hela blir ännu roligare att att Diddy (jag höll på att skriva Puffy, har så svårt att släppa det smeknamnet) tydligen är förbannad som tusan eftersom han var på väg att släppa ett helt album där han sjunger med Autotune! Och nu har Jigga dödförklarat trenden! Läs om detta här. Konspirationsteoretiker säger att Kanye ligger bakom det hela, eftersom han vill att 808s & Heartbreak ska kommas ihåg som det definitiva autotune-albumet! Kanye gillar inte konkurrens. Death of autotune är för övrigt producerad av No Id, Kanyes gamla mentor. Tillsammans med Kanye, verkar det som.
Nåväl. En bra låt är en bra låt, oavsett vad den görs med. Jag gillar gammal skitig hiphop såväl som autotune- r’n’b. Dock kan jag tycka att det blir lite andefattigt när alla hits låter likadana. Dessutom, och det här sägs alldeles för sällan, sög 808s & Heartbreak HÅRT. Jag menar HAURRT. Och då har Kanye ändå släppt tre solida album innan otyget kom. Rappare som rappar över soulbeats, bliv vid din läst. Jag menar, hans framförande av Love Lockdown på Saturday Night Live var rakt av PATETISKT.
Ah well, om ni inte redan hört Jay-Z-låten finner ni den här nedanför. Och samplingen den bygger på, för den som är intresserad.
Jay-Z: Death of Autotune
Janko Nilovic: In the space (sic!)

Annonser
Taggad , ,

One thought on “Att Autotuna eller inte Autotuna, det är frågan

  1. sizzerpe skriver:

    Otroligt välskrivet inlägg. Och kanye videon är fantastisk. Jag kom att tänka på ett framträdande av E-type på nån sportgala eller liknande på 90-talet. Då E-types röstförvrängare (oklart om han också använder autotune) lägger av mitt i låten och E-type blir tvungen att härma sin förvrängda robotröst med mindre lyckat resulat. Jag dog en smula när jag såg det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: