We now return to the classics

collectro1

Ah, samlaren. En av mina favoritpersonlighetstyper. Inte så konstigt – It takes one to know one. Förevigad i några av mina favoritfilmer, som Crumb, American Splendor och Ghost World. Den nördiga snubben som ignorerar 99 procent av det normala människor värdesätter, för att i stället jaga nästa föremål att placera på hyllan. RAER!

För mig är samlare som religiösa – de  må ha olika inriktningar på sitt intresse, men de har alltid mer gemensamt med de som finns inom deras värld än utanför den. Skivsamlare, sneakerssamlare, frimärkssamlare, tv-spelssamlare, whatever – de förstår varandra. Trots detta finns det en tydlig hierarki i hur världen utanför betraktar dem (oss?). Nästan alla inflytelserika DJs från den gamla skolan är skivsamlare, och deras nördintresse är accepterat eller till och med ansett som coolt. För varje Steve Buscemi-i-Ghost World-nörd man ser skildrad, finns det en Rob-i-High Fidelity eller till och med en Thurston Moore-i-Sonic Youth. Vem tycker inte att Q-Tip är cool? Leksakssamlare däremot, kommer nog aldrig att kunna kliva ut ur 40 year old virgins skugga. Och frimärkssamlarna, de stackars satarna – de är för evigt dömda att leva som mutanter i kloakerna, Demolition Man-style. Nu har jag droppat nog med filmreferenser för ett tag framöver.

Om ni, som jag, tycker om att se samlare snacka om sin grej, kan ni kolla in videosarna nedan. Där får ni se Mr Supreme från Seattle, en välanlitad hiphop/funk/disco-DJ, nörda loss ORDENTLIGT.

”I never want to be like these guys”.

”You’re ALREADY ONE OF THEM!”

I veckan dog Lux Interior i The Cramps. Världen har en cool skivsamlare mindre. Vila i frid Lux./Matte

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: